marți, 17 ianuarie 2012

LASAGNA BOLOGNESE

Desi ne place foarte mult, n-am facut Lasagna deja de vre-o 2 ani. 
Totdeauna gaseam o scuza: ba timp nu e,  ba lipseste careva din ingrediente.... 
In sfarsit am decis so facem, am cumparat toate ingredientele necesare si hai acasa sa gatim! Abea dupa ce am taiat o mare parte din ingrediente pentru sos ne-am dat seama ca am uitat sa luam unul din ingredientele de baza - FOI DE LASAGNA :) 
Ce-i de facut?!?! magazinele inchise la ora asta, noi, entuziasmati si flamanzi. Desi, n-am mai facut-o am hotarit sa incercam sa facem singuri foile de lasagna, mai ales ca e acelas aluat ca pentru tocmagi de casa.


Ce vreau sa zic, e ca aproape totdeauna se poate gasi o solutie sau se poate inlocui un produs cu altul fara a influenta semnificativ gustul bucatelor.  

Deci, vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

 -     foi de lasagna 
 -  200 gr cascaval  
Pentru SOS BOLOGNESE:
600 g carne de vita tocata
- 1 conserva de rosii decojite in suc 
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 1 lingurita de sos de rosii concentrat
- 2 linguri de ulei
- 0.5 l de bulion de legume sau pasare (poate fi inlocuit cu apa)
- 1 catel de usturoi
- rosemarin, salvie
- sare si piper dupa gust

PENTRU SOS  BECHAMEL: 
- 1 l de lapte
- 60 gr unt
- 60 gr faina
- nucsoara

MOD DE PREPARARE:
SOS BOLOGNESE:
Calim in ulei ceapa taiata marunt, morcovul taiat cubulete mici. Adaugam carnea tocata si lasam sa se prajeasca timp de 5 -6 min amestecand in continuu. Adaugam usturoiul, rosiile in suc propriu si sosul de rosii concentrat. Prajim timp de vre-o 10 min. Adaugam bulionul sau apa si lasam sa fiarba sub capac la foc mic timp de vre-o 40 min. Asezonam cu putin rosemarin, salvie. Saram si piparam dupa gust.

SOS  BECHAMEL:
In cratita topim untul, adauga faina amestecand bine ca sa nu se formeze boturi. Apoi, putin cate putin adaugam to laptele fara sa ne oprim din amestecat. Totul se face la foc mic. Sosul trebuie adus la fierbere, dar nu trebuie fiert. Asezonam cu sare si nucsoara.


Pregatim LASAGNA:
Fierbem timp de vre-o 5 min foile de lasagna (astefel ca ele sa fie aproape  gata(al dente)). Ungem cu unt tava. Punem un polonic de ulei si acoperim cu primul strat de foi de lasagna. Acoperim foile cu sos blognese, sos bechamel si putin cascaval ras. Punem urmatorul strat de foi de lasagna si acoperim din nou cu sosurile si cascaval. Puteti face cate straturi vreti (sau de cate va ajung ingrediente). Eu de obicei fac 3 straturi. Important e ca ultimul strat de foi de lasagna trebuie sa fie acoperit doar cu sos bechamel si poate putin cascaval.
Punem tava in rola la 170-180  ºC pe cca 30 min.

Serviti cu placere.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu